АгроЛидер - учебната ферма на учениците от ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов " град Гоце Делчев

Днес ще ви запознаем с учениците от Професионална гимназия по Механизация на селското стопанство "Пейо Крачолов Яворов", град Гоце Делчев, които създадоха своя учебна ферма с името АгроЛидер.

ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул, наречен „Учебна ферма“, който е базиран на учебното предприятие, но е специално адаптиран за учениците от земеделските гимназии, с цел да натрупат практически знания чрез управлението на своята виртуална ферма.

Под ръководството на учителките Неда Недева и Ваня Партенова, учениците  провеждат заниманията си веднъж седмично, като избираема извън учебна дейност в нов кабинет, оборудван с модерна техника.

Още на входа на гимназията ни посрещна директорът на училището, Ангел Живков, с новата училищна придобивка - модерен трактор, който ще използват за овощната градина и отглеждането на животни в учебно-опитното стопанство на училището.

В учебната ферма „работят“ шест ученици от 8-ми клас, изучаващи специалност "Агроекология". Това са Севгин Даргут (Управител), Айтен Сариева (Счетоводител), Йозджан Кокодев (IT специалист), Христина Катранджиева (Отдел покупко-продажби), Краси Полимерова (Отдел човешки ресурси), Елена Панайотова (Отдел Маркетинг).

Учебната им ферма АгроЛидер е специализирана в производството на биологично чисти продукти. „Ние вярваме, че бъдещето ни е в био земеделието, защото в момента нашето поколение използва много „мръсни“ храни има и голям наплив на затлъстяване в световен мащаб. Био земеделието е много по- здравословен начин на живот.“, разказва Христина (Отдел покупко-продажби).

Те са разработили атрактивна мултимедийна презентация и уеб сайт -  https://agrolider.pgmss-gd.com, с които представят дейността на учебната ферма и нейния екип. IT специалистът на АгроЛидер, Йозджан, разказва: „Събираме се всички и решаваме какво да сложим на сайта и на презентацията. След това аз го публикувам. Ще направим и Фейсбук страница, за да популяризираме фермата.“

Практическият опит, който придобиват в заниманията с учебната ферма и възможностите, които им предоставя за бъдещо развитие в сферата на биологичното селско стопанство са сред основните неща, които привличат интереса на учениците към иновативната учебна форма.

Попитахме учениците защо са избрали да се включат в учебната ферма:

„Защото ще натрупам опит за в бъдеще и мога да реализирам моята мечта да направя собствена фирма за еко продукти.“, (Севгин, Управител)

„Защото имаме възможност като пораснем да се реализираме в тази сфера и да се амбицираме, че биологичните продукти са по-полезни.“, (Айтен, Счетоводител)

"Защото искам да опитам нещо ново и да съм подготвена за това, което предстои и защото подкрепям биологичното земеделие.“, (Краси, Отдел човешки ресурси)

„В началото ми беше интересно какво ще изучаваме в тези часове. След това ми стана още по-интересно, защото видях какво ще ми се наложи да правя като порасна. Подкрепям био земеделието и мисля, че това е бъдещето. В нашето училище сме се насочили точно към това -  хората да си произвеждат сами нещата, защото е много по-вкусно и здравословно.“, (Христина, Отдел покупко-продажби)

В допълнение към "виртулната" работа на учебната ферма, учениците по своя инициатива са засадили и отглеждат екологично чисти зеленчуци в оранжерии на учебно-опитното стопанство на училището в местността "Мочура".

„Засадили сме краставици, репички, моркови, домати, ще засадим и цветя. Сами си правим разсада с помощта на нашите учители. Ние се грижим изцяло за тях, поливаме ги. Идваме поне 2 пъти седмично, когато имаме практика, а и учениците от другите специалности също идват и помагат.“

Специален гост по време на посещението ни в учебната ферма в ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" беше г-жа Тереза Вакареева, изпълнителен директор на Местна инициативна група Гоце Делчев - Гърмен – Хаджидимово. Тя представи дейността на Местната инициативна група и вече реализиран проект с партньорството на училището за провеждане на празник на местната инициатива през месец октомври миналата година. Основната цел на празника е да се представи територията, която обхваща Местната инициативна група, изложение на местни производители, участие на професионалните гимназии, представяне на фолклорни състави от самодейни групи и читалищата. Г-жа Вакареева отправи покана към ПГМСС ,,Пейо Крачолов Яворов" да се включат в предстоящите 3 такива празника на местната инициатива, които ще се проведат през тази година.

В края на посещението ни, директорът на ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов", Ангел Живков, отправи послание към своите ученици, да бъдат и в бъдеще толкова мотивирани и да работят това, което са избрали с любов и мерак, защото „всичко тръгва от земята и свършва в нея“.

----------------------

Информационно действие, съфинансирано от Европейския съюз. Кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство” се изпълнява в рамките на покана относно Общата селскостопанска политика.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.