Европейската комисия (ЕК) одобри заявлението за регистрация на българската ракия "Ямболска гроздова / Гроздова ракия от Ямбол / Yambolska grozdova rakya / Grozdova rakya and Yambol" като спиртна напитка с географско указание.
Напитката се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, като за направата й се използва бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените серии от напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви в Странджа.
Това ново географско означение се прибавя към още 235 означения на алкохолни напитки. Списъкът на всички тях може да се види в базата данни eAmbrosia.
В България има регистрирани 117 географски означения, като 69 от тях са наименования за произход. А 48 са географски указания.
Най-много географски означения в България има за виното – 48, следвани от тези за минералните води – 14 и 10 за тютюна.