Венец.Т ООД

Какво произвежда?

Фирма “Венец.Т ООД” отгежда над 50 вида и много повече сортове плодове и зеленчуци, както и лешници и лимец, в био- и пермакултурни градини. В наща сушилня и работилница произвеждаме сушени плодове и зеленчуци, ястия, сокове и сиропи.

Къде се намира фермата?

Градините ни се намират около село Тодорово (Плевен) и село Дебнево (Троян).

Какви модерни практики прилага фермата?

Въвеждане на иновации, Социално отговорна ферма, Отглеждане на нови сортове, видове, растения

Защо я определяте като модерна?

Целта на нашата фирма е да произвежда хубава храна, достъпна за всеки. “Хубава храна” за нас означава храна, която е устойчиво произведена, на място преработена, чиста, здравословна, качествена и вкусна. Под “достъпна” разбираме справедливи цени за производители и потребители, както и възможност за участие в производството на тази храна. Според нас една модерна ферма трябва да бъде устойчива от икономична, екологична и социална гледна точка, и фирмата ни се стреми да постигне това по следните начини: 

Ние създавяме разнообразни устойчиви градини (до сега около 700 декара), които раждат здравословна храна, и едновременно опазват и възстановяват почвата. Следвайки принципите на пермакултурата и биологичното земеделие, и използвайки иновативни подходи към земеделието, с нашите градини запазваме биоразнообразието и природните ресурси.

Насажденията ни са проектирани след месеци изследване на дадения район. Характеристиката на всяка една местност играе важна роля върху решението, каква култура ще се отглежда там. Вместо да се опитваме да адаптираме почвените и други условия към дадена култура, избираме видове и растения (нови и стари), които по естествен път растат в дадената местност, без нуждата от допълнителни добавки. Тези видове са по-издръжливи към екстремни метеорологични явления, на които сме свидетели все по често.

Ориентираме се по естествено устойчиви и плодородни екосистеми, както е например една дива гора. Там в един квадратен метър растат много видове растения на различни слоеве: коренни растения, билки и боровинки над земята, ниски и високи храсти, дръвчета и между всичко пълзящи растения. Целта ни е да създадем “ядливи гори”, комбинирайки различни ядливи и други растения които живеят в симбиоза и се допълват едно друго. Допълват се с различни хранителни вещества, сянка, способността си да задържат вода и др. Умишлено съчетаваме различни видове и сортове в нашите градини, с цел да увеличим тяхната устойчивост срещу болести и вредители. Тази практика е известна като “интеркропинг”. Всичко това ще ни позволи да изразходваме по-малко ресурси, и да сме по-малко уязвими към екстремни метеорологични явления и климатични промени.

Един от начините, по които се стремим да постигнем социална устойчивост и отговорност, е чрез сътрудничеството с кооперацията “Чернялка“, която ще създаде кухня, кадето ще се готвят манджи на достъпни цени със пресни продукти, произведените от член-кооператорите и нас. 

Отделно работим и с неправителствени организации, като Balkan Ecology Project (Balkep) и научни институции, като научния институт по биологично земеделие (FIBL) – Швейцария. С помощта на техен експерт засадихме една интензивна, нискостеблена биологична черешова градина от 45 декара, за която подбрахме най-новите сортове, създанени специално за биологично производство.

Уебсайт на фермата

http://venets.co