Учебно-тренировъчните ферми започнаха своята дейност в училищата в Гоце Делчев и Кнежа

Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „П.К. Яворов“ в Гоце Делчев и Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов" в Кнежа са избрани за пилотна прилагане на модела „учебна ферма“. Методът е за интегрирано обучение по предприемачество, информационни технологии и бизнес администрация под формата на симулирано копие на истинска фирма. В България вече успешно се прилага учебното предприятие/учебно-тренировъчна фирми/тренировъчна фирма. В рамките на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“, съфинансирана от ЕК, и благодарение на подкрепата на нашия партньор Центъра за учебно-тренировъчни фирми (ЦУТФ) се организира пилотното прилагане на учебна ферма, базирана на учебното предприятие.

В началото на втори срок започна дейността на двете учебни ферми. В Кнежа, под ръководството на г-жа Петя Коларова, учениците избраха името „Агрофууд“ за своята учебна ферма, а възпитаници на гимназията в Гоце Делчев кръстиха своята ферма „АгроЛидер“. 

За дейността на учебно-тренировъчната ферма в Гоце Делчев разказват нейните ръководителки Неда Недева и Ваня Партенова пред новинарския сайт ТопПреса. Техните наблюдения са, че учениците работят с голям ентусиазъм, защото се сблъскват с неща от реалния живот.  

Макар, че всичко е виртуално, те са наясно как се работи с платформите на НАП, Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Интересно им е да извършват онлайн банкиране и да си кореспондират с други учебно-тренировъчни фирми в страната и чужбина. Всичко това ще им бъде полезно, защото е доказано, че участниците в учебно-тренировъчните фирми  след време по-лесно свикват с реалната работна среда.

Задоволството на учениците се дължи и на факта, че фермата сама си произвежда екологично чисти продукти и след това виртуално ги предлага. Гоцеделчевската гимназия по механизация на селското стопанство е единственото училище в България, регистрирано като биопроизводител.

Участниците от двете учебни ферми развиват своите дейности в ремонтирани и красиви класни стаи.

В гимназията в Гоце Делчев кабинетът вече е оборудван и с нови лаптопи, предназначени за всяко работно място.

Практическото обучение с учениците се провежда на учебно-опитното стопанство, с което разполагат и двете училища.

В Гоце Делчев се отглеждат каракачански овце, кокошки носачки и токачки, пуйки. За изхранването на животните е засята люцерна. В стопанството има също овощна и зеленчукова градина с домати, краставици, моркови, тиквички. Произведената продукция се използва от професия „Готвачи“. Целта е да се създаде затворен цикъл между производство и реализация. По идея на учениците е направена голяма оранжерия. Тазгодишният разсад вече е пикиран и засаден в нея. Земята се обработва от учениците в специалност „Механизация на селското стопанство“. Агроеколозите съблюдават стриктно спазването на всички изисквания за биологично земеделие.

В Кнежа учениците отглеждат екзотични сортове чери домати, тиквички и билки.

Нашият екип вече посети гимназията в Кнежа и разгледа с интерес класната стая, в която учениците осъществяват своите бизнес идеи. Този месец ни очакват и възпитаници на гимназията в Гоце Делчев, за които сме подготвили изненади.

Повече за учебна ферма "АгроЛидер" можете да научите като посетите техния сайт.