Полска компания прави биоразградими чинии и прибори, направени от пшенични трици

Снимка: greentech.bg

Пшеничните трици са полезни не само за подобряване на храносмилането. Една иновативна полска компания тези дни показа биоразградима посуда за еднократна употреба, изработена именно от непреработени пшенични трици. Това стана на еко-изложение в Торонто.

Обичайно една пластмасова тарелка за еднократна употреба се разгражда с години, като в зависимост от вида на пластмасата и дебелината това може да трае до 500 години. Чинийките на Biotrem обаче се разграждат чрез компостиране само за един месец. Те са изработени от компресирани пшенични трици – страничен продукт от процеса на смилане на зърнени култури. Biotrem може да произведе до 10 000 биоразградими чинийки и купички от един тон пшенични трици.

Съдовете от пшенични трици могат да съдържат топли или студени храни, течности или твърди вещества и са безопасни за използване микровълнови печки. От кътчетата а пикник до бара – новите биоразградими чаши и чинии могат да намалят отпадъците, които отиват на депото.

Идеята хрумнала на Йержи Висоцки – земеделец и мелничар. Всеки път, когато смила пшеница, му остават солидно количество пшенични трици. Чрез проба и грешка обаче той установил, че смесването им с вода, а след това нагряването и пресоването води до формирането на здрав материал. Сам сглобил и първата машина за пресоване на чинийки в собствената си ферма.

Производствената база на Biotrem в Замбруу в момента може да произвежда около 15 милиона биоразградими купи и чинии годишно. Правят и прибори за еднократна употреба, които се изработват от пшеничните трици в съчетание с напълно биоразградими PLA биопластмаси.

На изложението в Торонто обаче фирмата не се представя като изложител. Вместо това тя е партньор на самите организатори на фестивала. „Като организатори на събития виждаме колко пластмасови отпадъци се генерират на форуми от всякакъв вид, особено на фестивали“, казва Марк Кар-Ролит, собственик на Transform Events & Consulting. „Доволни сме да си партнираме с Biotrem, за да предложим добре измислена, надеждна алтернатива на пластмасите за еднократна употреба.“

Източник: greentech.bg