екология

Полска компания прави биоразградими чинии и прибори, направени от пшенични трици

Пшеничните трици са полезни не само за подобряване на храносмилането. Една иновативна полска компания тези дни показа биоразградима посуда за еднократна употреба, изработена именно от непреработени пшенични трици. Това стана на еко-изложение в Торонто.

Първият в страната обучителен център за устойчиво земеделие ще отвори врати в търговищкото село Надарево

Обучителен център и производствена база за младежко участие и устойчиво земеделие ще бъде разкрит напролет в търговищкото село Надарево.

Целта е да се насърчи ученето на младите хора в областта на земеделието, да им се помага да придобият знания и умения, с които да продължат образованието си, да си намерят работа или да стартират собствен бизнес, уточни за Радио Шумен Апостол Апостолов от неправителствената организация „Ботаника лайф“, която изгражда обучителния център.

Мексиканска компания прави биоразградими прибори за еднократна употреба от костилки на авокадо

Мексиканска компания  произвежда сламки и прибори за еднократна употреба от костилки на авокадо. Материалът е биоразградим и се разгражда за 240 дни. 

Мексико произвежда 50% от авокадото в световен мащаб. Поради факта, че за експортиране на авокадо има икономически изисквания (форма, цвят, размер), голяма част от авокадото бива използвано в козметиката, а костилките биват изгорени. Мексиканската фирма открива възможността, как да прави от "отпадък" природосъобразени продукти. 

Агроиновации: Мултифункционални буферни зони

„Мултифункционалните буферни зони“ са участъци земя около обработваемите площи, на които съобразително са насадени различни билки и треви.

Те носят ползи за фермата и околната среда по много начини: минимизират риска от изтичането на нежелани субстанции от обработваемата земя, повишават биоразнообразието като привличат насекоми-опрашители и „естествени врагове“, действат като пътища за селскостопанските машини, за да се избегне уплътняване на почвата, и т.н.