Агрофууд – първата учебна ферма на учениците от ПГЗ „Стефан Цанов“

учебна ферма Агроффуд

Учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа успешно развиват своята учебно-тренировъчна ферма „Агрофууд“.

Гимназията в Кнежа е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул, наречен „Учебна ферма“, който е базиран на учебно-тренировъчно предприятие, но е специално адаптиран за учениците от земеделските гимназии. Целта е да натрупат практически знания чрез управлението на своята виртуална ферма. ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" е другото училище, в което пилотно се прилага моделът учебна ферма.

Екипът на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“ посети учебната ферма на възпитаници на ПГЗ „Стефан Цанов“. Под ръководството на учителките Петя Коларова (старши учител по икономически дисциплини и Ирина Койнарска (учител по агрономически дисциплини) учениците  провеждат заниманията си веднъж седмично, като избираема извън учебна дейност в специално създаден за учебната ферма кабинет.

В учебната ферма „Агрофууд“ участват 11 ученици от 8 и 9 клас. Освен задължителните занимания, които съпътстват създаването на учебна ферма – попълване на мотивационни писма, трудови книжки и счетоводни документи – възпитаници на земеделската гимназия в Кнежа са засадили по своя инициатива зеленчуци, които ще се предлагат от тяхната учебна ферма. В оранжерията видяхме традиционни и не толкова традиционни растения като домати, зеле, различни сортове чери домати, подправки, чушки, бял патладжан, шафран и джинджифил.

Специален гост на визитата ни в гимназията беше Георги Гетов, управител на ферма „Венец.Т ООД“. Фермата спечели второ място в конкурса „Модерма ферма“, организиран в рамките на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“, изпълнявана от Агенция СТРАТЕГМА ООД.

Г-н Гетов разказа на учениците интересни факти за перма културите, как да се преборим с плевелите по нетрадиционен начин и как да развиваме успешно фермата като съчетаваме био растениевъдство с животновъдство и предлагаме различни услуги.

Освен участието в учебната ферма, възпитаници на ПГЗ „Стефан Цанов“ участват в много проекти и състезания. Разказаха ни за постиженията си в националното състезание „Млад фермер“. Показаха ни специално приготвения за конкурс макет, който пресъздава пътя на житото от полето до масата и ни разходиха из цветните лехи, които са засадили с техни връстници от Турция, Полша, Италия и Гърция.

----------------------

Информационно действие, съфинансирано от Европейския съюз. Кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство” се изпълнява в рамките на покана относно Общата селскостопанска политика.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.