Най-новите технологии в земеделието използват оптимално ресурсите

Най-новите технологии в земеделието са свързани с оптималното използване на средата – производство на храни в системи в затворено пространство. Търсят се нови технологии, които могат да използват оптимално ресурсите. Това каза д-р Милена Кръстанова, мениджър "Маркетинг и комуникации" в "Aквапоникс България", в предаване на Bloomberg TV Bulgaria.

Много проучвания доказват, че постепенно намалява добивът на храни през конвенционалното земеделие. Поради това трябва да се мисли за технологии, които да водят до високи добиви, допълни тя.

"Има миграция на населението към големите градове и трябва да се търси производство, което е добро за градска среда. Няколко нови технологии, свързани с безпочвено отглеждане на растения, са тенденция в градското земеделие".

Аквапониката е нова технология, която комбинира два типа производство - аквакултури и зеленчукови култури, коментира Кръстанова.

"Ако съкратим пътя на храната от производителя до крайния потребител, ще имаме добри икономически показатели", заяви Виктор Данков, управител на "Aквапоникс България".

Разглеждам аквапониката като инвестиционен процес, който включва капиталови и експлоатационни разходи. Капиталовите са за закупуването на оборудването, необходимо за отглеждане на рибата и зеленчуците, обясни той.

Източник:
Bloomberg TV Bulgaria