хранителни отпадъци

Мексиканска компания прави биоразградими прибори за еднократна употреба от костилки на авокадо

Мексиканска компания  произвежда сламки и прибори за еднократна употреба от костилки на авокадо. Материалът е биоразградим и се разгражда за 240 дни. 

Мексико произвежда 50% от авокадото в световен мащаб. Поради факта, че за експортиране на авокадо има икономически изисквания (форма, цвят, размер), голяма част от авокадото бива използвано в козметиката, а костилките биват изгорени. Мексиканската фирма открива възможността, как да прави от "отпадък" природосъобразени продукти. 

Зам.-министър Янко Иванов: България ще се бори за намаляването на хранителните отпадъци

Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху етикета за  „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите. Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата за „най-добър до“,тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони).

Морков-супергерой ще учи децата в столицата защо е важно да намалим хранителните си отпадъци

От понеделник – 4 февруари 2019, Столична община стартира кампания за намаляване на хранителните отпадъци, която ще се реализира пилотно в 30 общински детски градини. Целта е чрез нея да се повиши вниманието на децата от детските градини върху факта, че храната е ценен ресурс, към който трябва да се отнасяме отговорно – както при пазаруване и консумация, така и при евентуално изхвърляне на хранителни отпадъци. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.